6. december 2024

Et stærkere nærdemokrati og radikal lokal omstilling går hånd i hånd i RENTEN Transition Nordvest

At leve med tidens store kriser kræver mulighed for at handle for den enkelte, og samtidig er det kun i fællesskab med andre, at grønne bæredygtige forandringer kan lykkes.

Fakta

At leve med tidens store kriser kræver mulighed for at handle for den enkelte, og samtidig er det kun i fællesskab med andre, at grønne bæredygtige forandringer kan lykkes. Derfor er We Do Democracy medstifter på det lokale omstillingsprojekt RENTEN Transition Nordvest, der bringer naboer sammen i et lokalt handlefællesskab, forbinder Rentemesterkvarteret og skaber mere omsorg, begrønning og deleøkonomi i lokalområdet.

Inspireret af Transition-bevægelsen der startede i England, er We Do Democracy gået sammen med Demokrati Garage en række andre lokale aktører i Rentemesterkvarteret, herunder Utterslev Moses Venner lokale boligforeninger AB Mønten og Emaljehaven, Iværksætterakademiet for børn og unge, 3F København og Botilbuddet Rentemestervej, for at tage ansvar for vores lokalområde. Vores vision med RENTEN er et Nordvest inden for de planetære grænser samtidig med at vi sikrer trivslen i området, styrker nærdemokratiet og fællesskaber på tværs af nabolaget.

Transition-bevægelsen er vokset stærkt siden 2005. Bevægelsens udgangspunkt er at lokalsamfund arbejder for en socialt retfærdig fremtid med lavere CO2-udledning, modstandsdygtige lokalsamfund, mere aktiv deltagelse i samfundet og en omsorgsfuld kultur med fokus på at støtte hinanden.

Med RENTEN Transition Nordvest samler vi lokale aktører og frivillige kræfter i et handlingsfællesskab, der giver ejerskab over den lokale omstilling og mulighed for at tage handling på tidens kriser. For at styrke vores nærdemokrati og samles omkring svære beslutninger i det lokale, såsom modstridende interesserer i hvordan nabolagets arealer skal benyttes, er det afgørende at samles i fællesskaber. Ved at bruge deltagelses metoder til at forestille os og blive enige om de ændringer, vi har brug for, til fx at sænke trafikken i lokalområdet, omlokalisere fødevaresystemer og skabe fællesskaber og grønne områder, kan vi skabe en mere resilient og inkluderende omstilling af nabolaget.

Vi er enormt glade for at være med til at skabe lokal forandring i kvarteret hvor We Do Democracy holder til og dermed være med til at tage ansvar for vores lokalområde. Vi lærer meget af de mange lokale kræfter, der allerede gør en stærk indsats for lokalområdet, og bliver selv klogere på, hvordan man organiserer et handlingsfællesskab, der har forankring hos mange forskellige mennesker i kvarteret. Vil du blive en del af projektet, har du andre idéer til, hvordan vi kan arbejde videre med lokal, inkluderende omstilling i Nordvest eller hvem vi skal være i kontakt med? Så skriv til projektkoordinator Louisa Mathieslouisa@wedodemocracy.dk

 

Hvor er projektet nu?

Vi har efterhånden været i gang med RENTEN i over et år nu og særligt siden i foråret har projektet taget fart, hvor vi modtog støtte fra Nordea-fonden for at begrønne Rentemesterkvarteret og styrke biodiversiteten i fællesskab med dem der bor, arbejder og bruger kvarteret i det daglige. Vi har oplevet meget positiv respons fra naboer og aktører i området og oplevet bredt engagement til de forskellige arrangementer, se omtalen fra Botilbuddet her. Udover planteservice projektet, er vi i samarbejde med lokale aktører og frivillige lige nu i gang med at etablere en midlertidig lejeplads og et grønt opholdssted på Møntmestervej og arbejde med trafikdæmpning.

Næste gang vi mødes er:

  • 8. januar kl. 16-17 – Åbent møde om RENTEN
  • 8. januar 19-20 – Filmscreening af ’In Transition 2.0’ – eksempler fra fællesskaber der skaber forandring
  • 22. januar – Workshop om biodiversitet i byen og Københavns Kommunes biodiversitetspulje
  • 5. februar kl. 16-17 – Åbent møde om RENTEN
  • 19. februar kl. 16-19 – Planteworkshop og fællesspisning

Kontakt Zakia Elvang eller Louisa Mathies for at høre mere om projektet.