66 tilfældigt udvalgte nordmænd skal diskutere, hvordan Norges rigdom kan bruges til gavn for både nuværende og kommende generationer. We Do Democracy er med til at drive det uafhængige tredjepartssekretariat for Fremtidspanelet sammen med norske SoCentral. Vi bringer vores erfaringer fra mere end 20 danske borgersamlinger og borgerting, bygger videre på vores erfaringer med SoCentral om det norske klimaborgerting, samt sikrer at Fremtidspanelet lever op til OECD’s kriterier og standarter for deliberative processer
Norge er et rigt land. I en verden med alvorlige udfordringer. Fremtidspanelet er et nationalt borgerting, hvor 66 medlemmerne skal spejle hele Norges befolkning – fra nord til syd. Borgertinget mødes syv gange i løbet af fire måneder for at få viden fra eksperter, diskutere relevante emner og til sidst komme med anbefalinger til, hvad Norge skal gøre med fremtidens olie, rigdom og investeringer til gavn for fremtidige generationer. De endelige anbefalinger vil blive præsenteret for politiske beslutningstagere og delt åbent.
Den 13. november modtager 40.000 borgere en SMS-invitation til at deltage i Fremtidspanelet. Af de nordmænd, der takker ja, vil en stratificeret lodtrækning afgøre, hvilke 66 personer der får en plads i panelet. Deltagerne udvælges ud fra fem kriterier: alder, køn, bopæl, uddannelse og et holdningsspørgsmål. Dette sikrer, at medlemmerne af panelet afspejler mangfoldigheden i Norge.
Spørgsmålet, som fremtidspanelet vil besvare, er blevet stillet af syv førende civilsamfundsorganisationer; Red Barnet, Kirkens Nødhjelp, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner LNU, Caritas, WWF Verdens naturfond, Langsikt – tankesmien for langsiktig politikk, og Framtiden i våre hender. Aldrig før har så mange organisationer gået sammen om at sikre en national samtale om en national dagsorden ved brug af et borgerting, hvilket er unikt på globalt plan.
- Med Fremtidspanelet ønsker vi at starte en national samtale om, hvordan Norge kan bidrage til en bedre fremtid for både nuværende og kommende generationer i lyset af verdens fælles udfordringer. Vi håber, at politikere på tværs af partigrænser vil lytte til anbefalingerne fra panelet,” siger Eirik Mofoss, daglig leder af Langsikt – tankesmien for langsiktig politikk
Et borgerting, der er igangsat af civilsamfundet, har en unik position til at tage en af de allersværeste samtaler i Norge: nemlig om, hvordan den norske rigdom skal bruges. Borgerting er gode til at håndtere de både vigtigste og sværeste samtaler. Også de samtaler, som politikerne måske ikke tør at tage lige nu. Fremtiden for flere borgerting ligger måske netop i at identificere disse svære og vigtige emner og så få helt almindelige borgere til at drøfte dem og komme med anbefalinger til politikerne.
Projektet er finansieret af flere nationale og internationale partnere, herunder European Climate Foundation, Sunrise Project, Ragnhild og Jens Ulltveit-Moe og Værkraft Fonden.
Fremtidspanelet følger OECD’s principper for borgerting, og processen er designet til at sikre bred legitimitet og en afbalanceret, uafhængig dialog.
Et sekretariat, ledet af non-profit virksomheden SoCentral står i samarbejde med We Do Democracy for at organisere hele processen, fra rekruttering af deltagere til facilitering af møderne. De sikrer, at borgertinget har adgang til neutral og relevant information, så deltagerne kan træffe gode og velinformerede valg. De er også ansvarlige for, at processen gennemføres uafhængigt og upartisk, og at der er en armslængde mellem opdragsgiver og deltagerne i panelet. We Do Democracy har særligt fokus på, at processen er i tråd med de bedste internationale eksempler på og standarder for, hvordan borgerting skal se ud.