Initiativ

Vejle borgerpanel om klimahandling

Hvordan kan fællesskaber og civilsamfund i Vejle sammen med kommunen være med til at løfte klimaindsatsen? Det skal et blandet panel af både politikere, civilsamfundsgrupper og repræsentative borgere i Vejle give svar på.

Baggrund

Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati har vedtaget en klimahandlingsplan for 2024-2026, hvor der er lagt en ambitiøs plan for tværgående samarbejde i partnerskaber, lokale handlefællesskaber, uddannelses- og kommunikationsaktiviteter. Formålet for dette forløb er at sætte fokus på, hvilken rolle borgere kan og vil spille, samt at udvikle konkrete initiativer, der sænker udledningerne hurtigt. Politikere og embedsmænd kan igangsætte meget – men der er brug for fælles lederskab for at opnå de store transformationer. 

Opgave

Det blandede panel har til opgave at svare på – Hvordan ser det gode liv ud i Vejle Kommune med et langt lavere klimaaftryk, og hvilke initiativer vi kan gå i gang med i morgen for at komme derhen? Den store opgave for panelet er at udvikle konkrete initiativer, som kan hjælpe udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati gøre deres borgerettede indsatser engagerende, relevante og effektive.  

Løsning

Det er første gang We Do Democracy gennemfører et deliberativt panel, der blander politikere, civilsamfund og borgere. Til opgaveløsningen bygger vi videre på stærke erfaringer fra bl.a. Bruxelles på såkaldet Mix Panels. Det var et stærkt ønske fra Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati at blande aktører- og vi tror på det kan bidrage til at forankre både forståelsen, initiativer og det fremtidige fælles arbejde stærkere hos borgere, civilsamfund og byråd. Samt give nyttige erfaninger på blandede paneler på dansk grund. Ambitionen er at arbejde med og give anbefalinger til samskabt klimahandling i Vejle Kommune. 

📣Læs anbefalingerne her: Anbefalinger

Resultater

Ud af de 17.000 inviterede brogere i alderen 16-99+, ønskede over 300 at deltage i processen, herfra blev 36 borgere lodtrukket så de repræsenterede sammensætning i Vejle Kommune på køn, uddannelse, alder, holdning til klima og bopæl. Derudover fandt der et open call sted for alle foreninger og lokale aktører der havde interesse i at deltage. 15 lokale aktører, der havde mulighed for at deltage i et onboardingmøde, og som repræsenterede et bredt udsnit af foreningstyper deltog. Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati har inviteret hele byrådet til at deltage. I alt har 12 politikere deltaget i ét af borgersamlingens 3 workshops, og 8 politikere har deltaget i mindst to workshops. Workshops blev afholdt i oktober og november 2024, hvor 20 anbefalinger blev udviklet. Anbefalingerne ladgde i høj grad op til at give borgere medejerskab og medansvar i den grønne omstilling. D 23. januar afholdt Vejle Kommune offentliggørelse af borgersamlingens anbefalinger, samt første workshop om at gøre anbefalingerne til virkelighed i fælleskab. Læs anbefalingerne her. 

Du kan på projektets side læse mere om borgersamlingen, gå på opdagelse i de endelige anbefalinger og se det vidensgrundlag, som vi i We Do Democracy har udarbejdet sammen med borgersamlingens uafhængige ekspertrådgiver. 

 

 

Vil du
vide mere?

Zakia Elvang

Zakia Elvang

Managing Partner og rådgiver