Case

RENTEN Transition Nordvest

At leve med tidens store kriser kræver mulighed for at handle for den enkelte, og samtidig er det kun i fællesskab med andre, at grønne bæredygtige forandringer kan lykkes. Derfor er We Do Democracy medstifter på det lokale omstillingsprojekt, RENTEN Transition Nordvest, der bringer naboer sammen, forbinder Rentemesterkvarteret og skaber mere omsorg, begrønning, deleøkonomi i lokalområdet.

Baggrund

Behovet for at omstille den måde vi lever, arbejder og bor på, er nødvendig. Klima- og biodiversitetskrisen og det medfølgende pres på jordens ressourcer har alt sammen betydning for menneskers liv og trivsel. På trods af at forskning utvetydigt finder sammenhæng mellem mistrivsel og tidens store kriser, er der ikke mange steder, hvor vi kan styrke menneskers og planetens trivsel samtidig. Inspireret af Transition-bevægelsen i UK, er We Do Democracy derfor gået sammen med Demokrati Garage og en række andre lokale aktører i Rentemesterkvarteret i København, for at tage ansvar for vores lokalområde og få det lokale omstillingsprojekt RENTEN Transition Nordvest til at spire. Transition-bevægelsen er vokset stærkt siden 2005. Bevægelsens udgangspunkt er, at lokalsamfund arbejder for en socialt retfærdig fremtid med lavere CO2-udledning, modstandsdygtige lokalsamfund, mere aktiv deltagelse i samfundet og en omsorgsfuld kultur med fokus på at støtte hinanden.

Opgave

Vores vision med RENTEN er at udvikle Nordvest inden for de planetære grænser samtidig med, at vi sikrer trivslen i området og bevarer et mangfoldigt nabolag. Rentemestervej er i dag asfalteret og trafikeret, stort set uden grønne områder. Samtidig rummer den alt fra private virksomheder i alle størrelser, over foreninger og NGO’er, et bibliotek og en erhvervsskole, til beboere med de højeste og de laveste indkomster i samfundet. Diversiteten i området åbner op for mange mulige fællesskaber, der sammen kan skabe en lokal bæredygtig transformation af nabolaget i Nordvest. Samtidig er der mange forskellige interesser for, hvordan arealerne i kvarteret anvendes, som ofte kan være modstridende.

Løsning

RENTEN samler lokale aktører og frivillige kræfter i et handlingsfællesskab, der giver ejerskab over den lokale omstilling og agens til at tage handling på tidens kriser. Vi bruger deltagelsesbaserede metoder til at forestille os de ændringer, vi har brug for til fx at sænke trafikken i lokalområdet, omlokalisere fødevaresystemer og skabe fællesskaber og grønne områder.

Resultater

  • 17 lokale samarbejdspartnere og mere end 200 naboer har deltaget i projektet indtil videre.
  • Over 2000 hjemmehørende vilde planter er blevet plantet ud i kvarteret og 290 m2 er indtil videre omdannet fra enten asfalt, grus eller græsplæne til grønne områder med høj biodiversitet.
  • Mange frivillige kræfter møder op regelmæssigt til arrangementer og en voksende gruppe af lokale aktører har taget ejerskab over den lokale omstilling af deres kvarter.

Vil du
vide mere?

Zakia Elvang

Zakia Elvang

Managing Partner og rådgiver