Case

Klimaborgersamling i Greve Kommune

Danmarks første kommunale klimaborgersamling fandt sted i Greve Kommune. Her udviklede borgersamlingens medlemmer en række ambitiøse grønne anbefalinger til, hvordan kommunen kan blive CO2-neutral - som en del af DK2020

Baggrund

Kommunal klimahandling er nødvendig for at omstille til et grønt og CO2-neutralt samfund. Derfor valgte Greve Kommune som de første i Danmark at gennemføre en klimaborgersamling. En klimaborgersamling bygger på OECDs standarder, hvor almindelige borgere fundet ved lodtrækning skal komme med anbefalinger til byrådet om, hvordan omstillingen til klimavenlig kommune skal se ud.

Opgave

Borgersamlingen blev stillet et kernespørgsmålet af byrådet i Greve, som udgjorde borgersamlingens opgavebeskrivelse. Kernespørgsmålet lød: ”Vi har brug for din hjælp til at forestille os en fremtid i Greve Kommune, hvor vi sammen omstiller til en CO2 -neutral og grøn hverdag.

Løsning

We Do Democracy var leadfacilitator og tredjepartssekretariat for borgersamlingen. I samarbejde med byrådet etablerede vi et politisk mandat, udarbejdede kernespørgsmålet og designede processen samt gennemførte borgerlodtrækning forud for borgersamlingen. Derudover afviklede vi selve borgersamlingen, som både fandt sted fysisk og digitalt.

Resultater

  • Knap 40.000 borgere i alderen 16 til 99+ blev inviteret til at indgå i borgersamlingen. 357 borgere ønskede at deltage i processen.
  • 36 borgere blev rekrutteret på baggrund af udvælgelseskriterierne: alder, køn, uddannelsesniveau og bopæl i kommunen. Således var borgersamlingen repræsentativ for Greve Kommune.
  • Borgersamlingens medlemmer præsenterede deres anbefalinger den 4. april 2022 i byrådsalen foran medlemmerne af byrådet.
  • Byrådet valgte efterfølgende at indarbejde borgersamlingens anbefalinger i kommunens klimahandleplan

Læs mere om klimaborgersamlingen og evalueringen af processen – udført af Analyse & Tal i samarbejde med Københavns Universitet. Og læs de endelige anbefalinger her.

Vil du
vide mere?

Zakia Elvang

Zakia Elvang

Partner og demokratirådgiver