Case

Facilitering: Lær at lede borgersamlinger med succes

Bliv en stærk facilitator og lær at lede borgersamlinger med succes. På vores intensive workshop får du værktøjerne til at designe og facilitere demokratiske processer, der skaber reel forandring. Deltag og bliv klædt på til at styre komplekse dialoger, træffe beslutninger i fællesskab og engagere borgere effektivt.

Baggrund

Borgersamlinger og deliberative processer har grundlæggende to ben: Den organisatoriske, som handler om forankring af processen, organisering omkring den og den officielle opbygning af en demokratisk proces. Det andet store ben er proces design og facilitering. Opgaven er at guide 25-100 mennesker igennem:

  • On-boarding – at forstå opgaven, roller og kontekst.
  • Udforskning – øge demokratiske evner, udforske emnet og bygge visioner.
  • Dykke dybere – indhente viden og rådslå.
  • Kvalificere – finde enighed og afstemme med interessenter.
  • Beslutte – træffe beslutninger om de endelige anbefalinger.
  • Udkomme – præsentere anbefalinger og processen for omverden.

Samtidig med at processen lever op til OECDs Good Practice Principles for deliberative processer herunder transparens, repræsentation og tid.

Derfor er det helt afgørende at deliberative processer designes og faciliteres af dygtige facilitatorer.

Opgave

Den internationale organisation DemocracyNext afholdt i efteråret og foråret 2024/2025 masterclass for tre byer om borgersamlinger i urbane kontekster. We Do Democracy blev inviteret til at bidrage med et workshop om facilitering og procesdesign. Zakia Elvang og Klara Sørensen afholdt i marts 2025 2.5 dages workshop for praktikere fra Estland, Letland, Litauen, Island og Danmark. Zakia Elvang har mange års erfaring i at uddanne facilitatorer og er en af de praktikere i Danmark, der har designet og faciliteret flest borgersamlinger.

Løsning

Workshoppen gennemførtes som en blanding af undervisning, spørgsmålsbaseret oplæg, mindre øvelser og arbejde med egne deliberative cases.  Workshoppen var den første af sin slags We Do Democracy har gennemført og bliver udgangspunktet for fremtidige workshops om facilitering af deliberation og deltagelse i både DK og Europa. Netop nu har vi brug for endnu mere og bedre demokrati.

Hovedtemaer i workshop var:

  • De fem faser af borgersamlinger
  • Proces design – kontekst, rammer og kernespørgsmål
  • Makro-design og flow
  • Whole Brain – arbejds- og faciliteringspræferencer
  • Mikrodesign og programlægning
  • Den gode facilitator og procesteam
  • Facilitatorens værktøjskasse
  • Facilitering af gruppebeslutningstagning

Vil du have besked når vi holder faciliteringskurser i fremtiden så kontakt klara@wedodemocracy.dk

Resultater

Efter workshoppen stod 26 deltagere stærkere som facilitatorer og procesdesignere. De fik en uddannelse i at styre komplekse demokratiske processer, skabe trygge og produktive samtaler samt sikre, at borgersamlinger førte til konkrete og gennemførbare anbefalinger. De gik derfra med en solid værktøjskasse, et netværk af ligesindede og en klar forståelse af, hvordan de kunne drive effektive deliberative processer.

Derfor var det helt afgørende, at det med hjælp fra Nordisk Ministerråd alligevel blev muligt at samle aktører fra den deliberative demokratiscene fra seks forskellige lande, efter at USA’s National Endowment for Democracy trak den bevilgede støtte til projektet!

Vilnius skal i efteråret afholde sin første borgersamling. Sammen med DemNext var Zakia Elvang og Klara Sørensen afsted i tre dage for at uddanne dem og praktikere fra Estland, Letland og Island i at facilitere borgersamlinger efter OECDs principper for gode deliberative processer.

Vil du
vide mere?

Zakia Elvang

Zakia Elvang

Managing Partner og rådgiver