Den deliberative demokratibølge

I disse år taler man om en international bølge inden for deliberativt demokrati: Lande som Irland, Skotland, Tyskland, Frankrig, Belgien og Canada har allerede eksperimenteret målrettet med borgersamlinger og innovative demokratiformer – og visse steder er de borgerinddragende løsninger blevet en del af regeringskontorerne.

Herhjemme er vi også godt i gang med at udvide værktøjskassen for, hvordan demokratiet bliver gjort levende og deltagelsesdrevet mellem valg, og i oktober 2023 hostede We Do Democracy en stor netværkskonference for verdens førende demokratieksperter.

København som mødested

Den 3.-5. oktober 2023 var København internationalt mødested for demokratiudvikling. Det skete, da We Do Democracy, Teknologirådet, Københavns Universitet og det internationale netværk Democracy R&D bragte førende eksperter og praktikere fra hele verden sammen for at dele og diskutere idéer og forskning om det deliberative demokratis potentiale.

Med støtte fra TrygFonden er den viden, der blev formidlet på konferencen, gjort tilgængelig på denne side – til inspiration for alle, der drømmer om at arbejde med deltagelsesdrevet demokrati i Danmark.

Herunder finder du interviews med verdens førende demokratieksperter, keynote-oplæg og plenum-sessioner fra konferencen samt et udpluk af cases, workshop-materialer, stemningsfotos og en forklarende video om deliberativt demokrati.

​Få en indflyvning til deliberativt demokrati

Hvad går deltagelsesdrevet demokrati ud på, og hvilke elementer består en borgersamling af?

I denne explainer får du på to minutter en introduktion til deliberativt demokrati og den måde, Danmark og andre lande arbejder med borgersamlinger på:

Fem eksperter fortæller om potentialerne i deliberativt demokrati

Peter MacLeod er en af Canadas førende eksperter i offentligt engagement. Han forklarer, hvordan den deliberative bølge opstod for 20 år siden, og hvorfor han mener, at vores demokratiske forestillingsevne bør udvides.

Claudia Chwalisz er direktør i det internationale forskningscenter DemocracyNext og har forsket i deliberative demokratiprocesser på globalt plan. Hun forklarer med afsæt i sine analyser, hvordan borgersamlinger kan være med til at skabe systemiske forandringer.

Jonathan Moskovic er rådgiver for præsidenten for det fransktalende parlament i Bruxelles. Han fortæller, hvordan man sikrer ejerskab hos politikerne i borgersamlinger, og hvordan anbefalingerne i borgersamlinger kan omsættes til reel politik.

Doreen Grove er embedsmand i den skotske regering og har med stor succes været med til at drive borgerdrevne beslutningsprocesser i Skotland. Hør hende fortælle om, hvordan borgersamlinger giver almindelige mennesker en følelse af blive hørt i politik.

Christoph Ellersgaard er sociolog og lektor på Copenhagen Business School. Han forsker i magteliter i Danmark og giver sit perspektiv på, hvordan den stigende mistillid i samfundet skaber grobund for alternative demokratiformer i Danmark.

Video-highlights fra konferencen giver mere baggrund

Da internationale eksperter og praktikere inden for det deliberative felt mødtes i København i oktober 2023, blev konferencens vigtigste programpunkter optaget.

Herunder finder du perspektivrige keynote-taler og plenum-sessioner, som giver indblik i demokratiske tendenser og udfordringer i relation til den videre samtale og arbejdet med deliberativt demokrati i Danmark.

Keynote med Jane Suiter: Professor og direktør for Dublin City University’s Institute for Future Media, Democracy, and Society samt forskningsleder i Ireland’s Constitutional Convention and the Citizens’ Assembly.

Keynote med Jon Alexander: Medstifter af the New Citizenship Project, en britisk rådgivningsvirksomhed for strategi og innovation, og forfatter til “Citizens: Why the key to fixing everything is all of us”.

Keynote med Nicole Curato: Professor i sociologi på Centre for Deliberative Democracy and Global Governance at the University of Canberra og hovedredaktør på “Journal of Deliberative Democracy”.

Den danske forskningsgruppe DIGT under Københavns Universitet deler deres seneste analyser om borgersamlinger i Danmark.

Paneldebat om fremtiden for borgersamlinger med særligt fokus på deres potentiale i den grønne omstilling.

Keynote med chefredaktør Rune Lykkeberg om det deliberative demokratis fremtid og debat med Peter MacLeod.

Inspirationssamtale mellem den australske professor Nicole Curato, aktivist Esther Kjeldahl og magtforsker Christoph Ellersgaard.

Oplæg om demokratiudvikling i det globale syd – og hvad nord og syd kan lære af hinanden om deliberative metoder.

Et eksempel på Demokrati Fitness – sådan træner man sin uenighedsmuskel faciliteret af Kathrine Krone

​Dyk ned i udvalgte cases

Her finder du case-eksempler på danske og internationale borgersamlinger, som kaster endnu mere lys over de idéer og erfaringer, der ligger til grund for den deliberative demokratibølge.

Yderligere inspiration

Hvis du har lyst til at læse mere om borgersamlinger, OECD’s principper og alt det, der rører sig på det deliberative felt, har vi samlet de bedste links og inspirationskilder her.

Democracy Next

Guide a-z på hvordan man kan igangsætte en borgersamling/borgerting samt drive og implementere anbefalinger:
Læs mere

Federation Democracy Innovation Europe

Policy notat om hvordan man linker arbejdet i borgersamlinger/borgerting med de parlamentariske processer og aktører:*
Læs mere

Policy notat om det permanente borgerting i Paris:
Læs mere

OECD

Principper for deliberative processer udviklet på baggrund af 600 internationale eksempler:
Læs mere

8 eksempler på, hvordan man kan institutionalisere deliberativt demokrati:
Læs mere

OECD’s opdaterede database med en komplet oversigt over borgersamlinger og borgerting, der følger OECD’s principper, herunder de danske borgersamlinger:
Læs mere

Københavns Kommune

Eksempel på. hvordan en indstilling til politikere så ud på bagkant af en borgersamling:
Læs mere

Varieties of Democracy

Det svenske forskningsinstituts V-Dem’s nyeste rapport om demokratiets globale tilstand:
Læs mere